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Antioxidant activity, anthocyanins and organic acids content of grape juices produced in Southwest of Minas Gerais, Brazil Ciência e Agrotecnologia
Vilas Boas,Ana Carolina; Henrique,Paôla de Castro; Lima,Luiz Carlos de Oliveira; Decarlos Neto,Antônio.
Phenolic compounds and anthocyanins content in grape juices varies in the cultivar, ripening and climate characteristics. The objective of this work was to characterize and evaluate antioxidant activity of grape juices produced in southwestern Minas Gerais. Grapes were harvested, sanitized and the juices from cultivars 'Bordô', 'Isabel Precoce', 'BRS Violeta' and 'BRS Rúbea' were produced in artisanal equipment by steam extraction and stored for 120 days. The following analyzes were performed during storage: color (L *), pH, soluble solids, titratable acidity, anthocyanins, antioxidant activity (DPPH and β-caroteno/linoleic acid), total phenolics, vitamin C and organic acids. Among the cultivars evaluated, the consumption of grape juice from cultivar 'BRS...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis labrusca; Phenolics; Vitamin C; Organic acids.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000500007
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ANTIOXIDANT ACTIVITY DURING STORAGE OF APPLES SUBJECTED TO IRRADIATION Ciência e Agrotecnologia
Fante,Camila Argenta; Elias,Heloísa Helena de Siqueira; Henrique,Paôla de Castro; Boas,Ana Carolina Vilas; Lima,Luiz Carlos de Oliveira.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Postharvest; Storage; Antioxidants; Food quality.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542015000300269
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Aspectos fisiológicos do desenvolvimento de mudas de café cultivadas sob telas de diferentes colorações PAB
Henrique,Paôla de Castro; Alves,José Donizeti; Deuner,Sidnei; Goulart,Patrícia de Fátima Pereira; Livramento,Dárlan Einstein do.
O objetivo deste trabalho foi avaliar aspectos fisiológicos do desenvolvimento de mudas de café, cultivadas sob telas com diferentes características espectrais. Mudas de Catucaí Amarelo 2SL, no estádio "orelha de onça", foram dispostas em blocos ao acaso, com cinco repetições, sob estruturas cobertas individualmente com telas nas cores azul, branca, cinza, preta e vermelha, com sombreamento de 50%. Quatro meses depois, foram avaliados: o crescimento das mudas, os teores de pigmentos nas folhas, e os de açúcares solúveis totais e o amido das folhas e raízes. A tela vermelha foi a mais eficiente em promover o crescimento em quatro das sete características estudadas: altura das plantas, área e massa de matéria seca foliar e massa de matéria seca total. Para...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica; Carboidratos; Crescimento; Pigmentos; Qualidade da radiação; Viveiro.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011000500002
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Características fisiológicas e anatômicas de plantas de sibipiruna submetidas à hipoxia Ciência Rural
Henrique,Paôla de Castro; Alves,José Donizeti; Goulart,Patrícia de Fátima Pereira; Deuner,Sidnei; Silveira,Neidiquele Maria; Zanandrea,Ilisandra; Castro,Evaristo Mauro de.
Plantas em seu ambiente natural estão sujeitas a condições adversas, passando por períodos de estresse breves ou duradouros. Algumas espécies desenvolvem mecanismos que as fazem suportar as condições adversas, permitindo sua sobrevivência. O objetivo deste estudo foi avaliar as respostas fisiológicas e anatômicas no desenvolvimento inicial de plantas de sibipiruna submetidas à hipoxia. Plantas com três a quatro folhas completamente expandidas foram submetidas a três tratamentos: plantas sem alagamento, alagadas nas raízes e totalmente alagadas. Foram realizadas avaliações dos teores de amido, açúcares solúveis totais e redutores em folhas e raízes coletadas a cada cinco dias, durante 30 dias. Características anatômicas foram avaliadas 15 dias após o início...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caesalpinia peltophoroides; Alagamento; Carboidratos; Espessamento fi.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000100012
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Color, physicochemical parameters and antioxidant potential of whole grape juices subject to different UV-C radiation doses Ciência e Agrotecnologia
Henrique,Paôla de Castro; Boas,Ana Carolina Vilas; Lima,Rafaella Araújo Zambaldi; Decarlos,Antonio Neto; Lima,Luiz Carlos de Oliveira.
ABSTRACT Knowing that moderate stress such as UV radiation can activate defense mechanisms in plants, the use of UV-C radiation appears as hypothesis of a promising technique that would help to stimulate and enhance beneficial compounds for health, through a clean and healthy technology. In this study, the possible induction of secondary metabolism, the increase in the content of phytochemical compounds and physicochemical changes through the use of UV-C radiation were evaluated on whole grape juices produced with Vitis labrusca grapes, cultivar Isabel Precoce. Grapes were harvested, sanitized, exposed to UV-C radiation at doses of 0, 2, 4 and 6 KJ m-2, and then the juices were prepared and packed into amber glass bottles at room temperature. Analyses were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidant activity; Vitamin C.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000200226
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Isoflavone and protein content in soybeans grains submitted to flooding at different stages of development Ciência Rural
Fante,Camila Argenta; Goulart,Patrícia de Fátima Pereira; Alves,José Donizeti; Henrique,Paôla de Castro; Fries,Daniela Deitos.
The stress imposed on plants by soil flooding constitutes a major barrier to growth and productivity. The identification of soybean varieties that produce higher levels of isoflavones, is necessary as soybeans have been used as human food to reduce risks of chronic diseases. Thus, this study was conducted with the objective of quantifying proteins and isoflavones in soybean cultivars subjected to flooding at various stages of development. The cultivars 'BRS267', 'BRS257' and 'BRS213' were subjected to 15 days of flooding, starting at the stages V6 and V8 and 11 days under stress starting at the stage R4. The proteins in the grain were extracted and quantified and analyzed by SDS-PAGE electrophoresis. Isoflavones were extracted, separated and quantified on...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max; Hypoxia; Functional food.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011001200029
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Stomatal behavior and components of the antioxidative system in coffee plants under water stress Scientia Agricola
Deuner,Sidnei; Alves,José Donizeti; Zanandrea,Ilisandra; Goulart,Patrícia de Fátima Pereira; Silveira,Neidiquele Maria; Henrique,Paôla de Castro; Mesquita,Alessandro Carlos.
Coffee (Coffea arabica) plants show a positive relationship between stomatal closure and formation and accumulation of H2O2. However, for coffee plants under water restriction such relationship has never been studied. The objective of the present study was evaluate the stomatal movement and the antioxidant capacity of coffee seedlings under different water regimes. Eight months old coffee seedlings of cv. Catuaí IAC 99 were submitted to field capacity, gradual and total suspension of irrigation during a period of 21 days. Evaluations of leaf water potential (Ψw) were performed in the beginning of the morning, and stomatal resistance, transpiration rate and vapor pressure deficit were determined at 10 am and 5 pm. All biochemical and enzymatic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica; Oxidative stress; Antioxidants; Water stress.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162011000100012
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